Portfolio

DSC_4507-1200x675.jpg

APERTURE

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2022/01/DSC_4504-1200x1200.jpg

Dans les pas de mon grand-père

Aperture *

“I was going to walk in the footsteps of my grandfather” These were the considerations of the architect when he agreed to renovate this residence built by his grandfather, also an architect. It is therefore with a particular emotional concern that the grandson begins the work of this main residence for a contemporary reinterpretation, two generations apart. It is also a meeting, a consultation between the architect and the client; a client himself in construction and with a vigorous viewpoint. The latter is committed from the start to being the ideal client. He undertakes to demonstrate availability, reliability, investment and, of course, high standards. A robust consultation and sustained commitments.

Thanks to new technological solutions, the architect was able to “frame” the views and the openings were placed in their ideal positions. A permanent frame on a quiet environment. The challenges were abundant, it was necessary to integrate the modernity of the equipment and the networks while keeping the original parts, a heat pump, an elaborate home automation, air conditioning, LED lighting and to utilize different materials which the agency had not previously used such as leather and brass. And then, we finally reached the maximum in terms of size for one of the many bay windows. Today, we could not see how to design a larger one.

The architect will conclude the project on two assets: the consultation of an exceptional client, as expected, and the pride of extending the project of his grandfather while preserving an authentic architectural heritage, as currently it is no longer possible to build a house with a pitched roof.

*Aperture in English, which in photography defines the opening of the lens through which the light passes to enter the camera. It is like the “pupil” which can open and close to change the amount of light passing through it.

Caraccard1-1200x796.jpg

CARACCARD

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2022/01/Caraccard1-1200x796.jpg

A characterful Raccard*

Caraccard is first and foremost a story of family continuity, families’ connection. The client being himself the son of a client of the father of the architect who, on the strength of the relationship of trust that was forged during this first collaboration, chose the agency to make his alpine dream come true. The owner knew that he would find in the architect the same values ​​his father appreciated, and this mutual trust built a fluid and easy connexion from the start of the project. In this context, the architect was able to be creative and the owners chose to be carried by his inspiration. The project consisted of keeping an already existing base (which turned out to be a complex task), to build a chalet occupied for a large part of the year, leading to real planning options.

Caraccard owes its location and architectural choices to several factors, including, among others, steep terrain, and breathtaking views to be featured. It is a chalet operating at 360 ° by placing living areas in full sun, staging the settings, and using each area according to both the course of the sun and the view.

The typic outline of Caraccard comes from its overhangs, its corbels, its aspect of a solved Rubik Cube. These options have demanded considerable layout work to ensure the continuity of the cladding on all the facades. This cladding was custom-designed by the agency to reinforce the “box” aspect of the chalet, which is essentially made of larch. Having cubes uneven in their angles required a particular consideration to the layout and routing of the networks, aligning them through 3D rendering.

One of the highlights in the construction of Caraccard was the delivery and installation of the large bay window with its extraordinary dimensions, which transformed this phase into a spectacle, featuring special machinery and tools.

For the architect, this was the ideal project, built on serene relationships, an ambitious achievement, and the perpetuation of a family association over several generations.

* The raccard (in Switzerland), is an Alpine wooden building, an independent raised attic built in room-on-room and including a central area, side stackers and granary.

La-verrière38-scaled-1200x1803.jpg

La verrière

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2021/12/La-verrière9-1200x799.jpg

La verrière, Art déco alpin

Le projet de cette rénovation d’un appartement et de sa toiture a été de complètement relooker un appartement défraichi pour des clients esthètes et sensibles, sûrs de leurs goûts et déterminés.

Grâce aux travaux de reprise de la charpente auto-porteuse, la distribution des pièces a pu être entièrement repensée tout comme l’implantation de 2 grandes verrières en façade et toiture. Cette charpente, apparente, a été renforcée pour répondre aux nouvelles normes tout en gardant son cachet malgré l’ajout de pièces récentes venant renforcer les pièces d’origine.

Les entreprises qui sont intervenues ont relevé de multiples challenges et pour certaines ont dû sortir de leur zone de confort. Elles ont fait preuve d’ingéniosité, d’expertise, de délicatesse et grande minutie. Le style demandait à mettre en œuvre une précision, un sens du détail et une finition exemplaire dans un environnement malgré tout contraint. Par exemple des travaux d‘ébénisterie de haute qualité ont été réalisés, de nombreux aménagements ont été construits sur mesure, caissons et moulures dans un contexte d’exigence très élevé.

En utilisant des matériaux et des codes 1900 le projet fusionne l’art déco et le style montagnard avec grâce et nuances.

L’agence, elle aussi a dû se revisiter car peu habituée à mettre en œuvre ce style avec de faible probabilité de s’y frotter à nouveau.

DSC_8951-1200x763.jpg

Sooraj

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2020/03/DSC_8937-1200x674.jpg

Objet inattendu

Cette extension d’une conception épurée, aux traits simples et limpides est au départ une proposition de l’architecte qui a su séduire les propriétaires. Ceux-ci esthètes et connaisseurs ont ensuite été « embarqués » et ont fait de cette ouvrage une réalisation collective.

L’emplacement impliquait certaines contraintes telle que cote de risque inondation à +50cm qu’une fois intégrée s’est avérée des atouts venant renforcer le design de cette extension qui a été édifiée de béton, pierre, zinc noir et verre

Ce nouvel espace, ce volume permet d’accueillir un salon lumineux en complète rupture de style avec le bâtiment existant et offre des effets de cadrage spectaculaire sur son environnement.

Un bel objet, inattendu.

DSC_9189-1200x798.jpg

Bonamis

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2020/03/DSC_9223-1200x798.jpg

Bel « upgrade »

Le « Bonamis » est le fruit d’une relation dans la durée avec les propriétaires, ceux-ci ont vu leurs moyens et besoins évoluer avec le temps. Après avoir fait appel à l’Agence pour leur premier logement, un appartement, il y a quelques années, le couple fait l‘acquisition de ce chalet récent et mandate l’Architecte pour le rénover, le customiser.

La mission s’avère complexe, les finitions d’origine sont de faible qualité, des malfaçons sont découvertes ainsi que plusieurs non-conformités. La gestion des entreprises s’est avérée elles aussi ardues compte tenu du contexte.

Donner du caractère, un style, mettre en valeur l’objet architectural tout comme optimiser les espaces ont été les objectifs principaux de cette rénovation.

Les choix se sont portés sur des matériaux haut de gamme et des solutions originales ont été mises en œuvre comme pour la mezzanine suspendue en en métal et verre.

Un beau projet, un bel « upgrade »

DSC_0227-1200x1200.jpg

Les Belles Echappées

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2020/03/DSC_0239-1200x1200.jpg

The object began with the discovery of this exceptional land by the architect who proposed it to the client. The latter, seduced, envisages the construction of three chalets, which will be reduced to two constructions to conform to the agreements made with the municipality.

The client, who has already carried out other projects with the agency, wanted a contemporary, unprecedented and striking proposal. He asked for a strong and pure signature of the Agency’s architectural style. And it is thus that the kiosks on the roofs, these open volumes torn from the agreed space, are born and gives the master-bedroom a spectacular view on the chain of Mt Blanc, a luminous escape.

The whole was devised taking particular care in framing the view, to isolate themselves from the road while guaranteeing easy access and good relations with the neighbourhood.

The property boundaries brought its share of technical challenges with the difficulties inherent to the holding of the land during the first phases of the work. In addition, the connections between the kiosks and the roof required expertise and ingenuity to guarantee watertightness and good insulation. “Belles Echappées” includes wellness areas, such as sauna, hammam, spas, low energy powered by geothermal energy.

The chalets were built on the basis of a concrete frame, dressed in wood and metal, allowing to integrate the responses to seismic constraints. This blend of materials enhances the design of this project with its high-end finishes.

For the architect “Belles Échappées” offers a singular project with a sharp personal style

Chalet-Norre11-1200x799.jpg

Câdro

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2019/07/Chalet-Norre8-1200x675.jpg

La forme fait la fonction, la fonction fait la forme.

A l’initiative du projet il y a un Client qui hésite à s’engager dans l’achat d’une maison et de son permis qu’il estime de faible qualité, qui apporte peu de solutions. De plus les coûts liés à ce premier design lui paraissent trop élevés.

C’est donc dans ce contexte que le Client choisi de faire confiance à l’Agence, fait acquisition de ce bien sur la base d’un projet nouveau qui optimisera l’espace et l’énergie.

C’est pour l’Agence un véritable travail de concept tant dans le choix de la qualité des finitions (menuiserie intérieure sur-mesure) que des matériaux mis en œuvre mais aussi par le design et son élément fort, le cadre métallique.

Les contraintes étaient importantes avec une base existante en mauvais état qui a demandé de la réflexion tant au point de vue de la reprise structurelle que des techniques constructives. Cependant le résultat est là, réussi, avec son lot de bois, métal et verre, les espaces imaginés sont maintenant habités et l’architecte a eu l’occasion de constater que ses paris architecturaux illustrent que la forme fait la fonction et la fonction fait la forme.

Chalet-Beker39-1000x1000.jpg

Songo de revière *

https://chevallier-architectes.fr/content/uploads/2019/07/Chalet-Beker47-1200x1200.jpg

Une maison familiale

Songo est une maison d’habitation principale qui abrite une famille à l’année, c’est assez exceptionnel pour être mentionné. L’agence est donc intervenue après qu’un premier permis soit déposé. Celui-ci se révèle pauvre et de plus le dessin de la toiture semblait inefficace car il masquait en partie la vue exceptionnelle sur le massif. Le projet a donc débuté par la reprise de fond en comble du design et de la conception tout en intégrant des contraintes de site très importantes dues à la proximité avec l’Arve, la rivière qui traverse la Vallée de Chamonix. Songo représente un signal architecturale fort, il porte la signature de l’agence sans équivoque en ayant intégré des exigences budgétaires importances sans y perdre son identité.

L’investissement sans faille et dans la durée, de la Cliente a permis cet achèvement.

*rêve de rivière patois savoyard